perjantai 26. helmikuuta 2010

1-vuotiskakku (Munaton, maidoton, kauraton, suklaaton)




Tämä kakku lähti 1 vuotta täyttävälle Laurille. Pikkumiehelle tein kakun myös silloin, kun näin hänet ensimmäistä kertaa (täällä). Erityisruokavaliotoivomusten vuoksihan harjoittelin jo tämän kakun tekoa etukäteen. Täytteet samat kuin harjoituskakussa, mutta vadelmamoussen tein hieman isompana ja kiisselin keitin tällä kertaa vaniljanmakuisesta soijajuomasta. Kostutus vadelmalimsaa, kuorrutus ja koristeet sokerimassaa. Nimi ja ikä kirjoitettu koristelugeeleillä.

Kakku alkoi ikävästi päästellä alleen, (ei olisi kannattanut laittaa sitä soijakermaa kuorrutuksen alle, vaan tehdä voikreemi) mutta onneksi se silti hyvin kelpasi...

Ajattelin, että ensimmäisille synttäreille sopivat teemaksi hyvin muumit sekä ilmapallot ja serpentiinit. (Juu, nuo kiemurat ovat siis olevinaan serpentiinejä...)

Jännityksellä odotan palautetta, miltä kakku maistui...!

tiistai 23. helmikuuta 2010

Love is... (munaton, maidoton, kauraton, suklaaton harjoituskakku)




Yksi vuotta täyttävälle Laurille toivottiin munatonta, maidotonta, kauratonta ja suklaatonta synttärikakkua ja halusin etukäteen hieman harjoitella ja testata sekä munatonta kakkupohjaa että kakkuun tulevia täytteitä. Päätin samalla ottaa osaa sly 10-kierroksella olevaan rakkausaiheeseen kisaan.

Munaton ja maidoton kakkupohja (ohje kopioitu täältä)

4 dl sokeria

8 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

4 dl kauramaitoa (vettä tai mehua) (laitoin soijamaitoa)

200 g sulatettua margariinia (sinistä keijua)



mannaryynejä vuoan leivitykseen (käytin keiju vuokaspraytä)



Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää neste ja sula margariini. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada voideltuun ja leivitettyyn vuokaan (halkaisija 26 cm). Taikinaan kannattaa tehdä "kuoppa" keskelle, koska kakku tahtoo nousta enemmän keskeltä kuin reunoilta. Paista 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.
(Tein vain puolikkaan taikinan ja paistoin 20 cm vuoassa.)

Täyte 1: Vadelmamousse


  • 1 dl soijajogurttia

  • 1 prk alpro soya vaniljavanukasta

  • n. 1 dl vadelmia

  • tomusokeria maun mukaan

  • 2 liivatetta

Täyte 2: Vaniljakiisseli + semper mangososetta ja banaaniviipaleita


  • 5 dl soijamaitoa

  • 1/2 dl sokeria

  • 1/2 dl perunajauhoja

  • n. 1 rkl vaniljasokeria

Kuorrutus: vaahtokarkkikuorrutetta, jonka alla valmista soija"kermavaahtoa"

Koristeet:


  • Kuva piirretty mustalla elintarviketussilla valkoiselle marsipaanille, taustassa vaaleanpunaista kristallipulveria

  • Kakun alareunassa marsipaanista tehty koristekaistale, jossa myös kristallipulveria

  • irtosydämet vaahtokarkkikuorrutetta

Kostutus: mansikkamehua

Kakku ennen koristelua





Kuva lähemmin (mietin pitkään, olisinko kirjoittanut kuvan ylle sen love is... olisiko pitänyt?)



Koristereuna (höh, pikkusydämet eivät oikein erotu kuvassa)


Tähän kakkuun tein monta asiaa ensimmäistä kertaa;


  • munaton kakkupohja

  • soijapohjaiset täytteet

  • koko kakun kuorruttaminen vaahtokarkkikuorrutteella

  • koristereunamuotin käyttö

Mielestäni onnistuin kuitenkin hyvin ja nyt voin rauhallisin mielin alkaa tehdä kakkua Laurille!

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Ystävänpäivänä...


...meillä herkuteltiin sydänlätyillä ja suklaa-jäätelökaakaolla.



Superkaakao jäätelöpallon kera (Me-lehti 1-2/2010)

6 annosta


  • 1 l maitoa

  • 3/4 dl tummaa kaakaojauhetta

  • 130 g tummaa suklaata

  • 65 g valkoista suklaata

  • sokeria maun mukaan (en laittanut)

  • 6 dl vaniljajäätelöä


  • Kuumenna maito kiehuvaksi. Vatkaa kaakaojauhe joukkoon. Paloittele suklaat kulhoon ja kaada kuuma kaakaojuoma päälle ja vatkaa voimakkaasti kunnes suklaapalat ovat sulaneet. Mausta halutessasi sokerilla. Annostele jäätelöpallot laseihin tai kuppeihin ja kaada kuuma kaakao päälle.

Tällä ohjeella lättyni eivät ole koskaan epäonnistuneet:

Lättytaikina

Ohjeesta tulee n. 12 isoa tai 25 pientä lättyä (teen tämän usein tuplana!)


  • 5 dl maitoa tai vettä

  • 3 munaa

  • 3 dl jauhoja

  • ripaus suolaa

  • 1/2 dl öljyä


  • Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita niihin maito/vesi. Lisää jauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. Kaada lopuksi joukkoon öljy (et tarvitse rasvaa paistamiseen!). Anna taikinan turvota jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Rakettikakku




 3 vuotta täyttävä Antti toivoi synttäreilleen rakettikakkua. Raketista minulle tuli ensimmäisenä mieleen väri punainen, mutta yhdistin sen sitten siniseen, kun ei noista pienistä pojista koskaan tiedä...

Kokosin kakun kahdesta kääretorttulevystä. Myös "siivet" ovat kakkua yhdellä täytevälillä. Apua! Miten voikin viikossa näin unohtua, mitä on kakun väliin laittanut... Kahdessa välissä oli ainakin mansikkasosetta ja yhdessä omenahilloa, niiden seurana taisi olla diplomaattikreemiä(??). Kakku on päällystetty sokerimassalla, jonka alla on vaahtokarkkikreemi. "Tuli" on flora vispiä.

Raketissa komeilee sankarin nimi ja ikä. Tähdet on otettu pienellä tähtimuotilla kultasprayllä suihkitusta valkoisesta sokerimassasta..



 Raketti vielä toisesta suunnasta.



Toivottavasti kakku maistui!

Raisanpäiväkääris



Pitihän sitä nimipäivän kunniaksikin jotain leipoa... Kääretortun sisältä löytyi valkosuklaista täytettä ja vadelma-vaniljahilloa. "Koristelin" Bakugankakusta ylijääneellä kermavaahdolla ja winxkakusta ylijääneellä liljalla.

Bakugankakku Aarnille



 Jälleen 7-vuotiskakkua... Kummipoika Aarni toivoi synttäreilleen suklaakakkua Bakugan-aiheella. Päädyin tekemään Bakugan-logon.



 Logo lähemmin...



 Reunoilla patkiksiä...



Suklainen kakkupohja (Kopioin tämän suoraan Ebeltä.)


150 g voita tai margariinia


150 g tummaa suklaata


5 kananmunanvalkuaista


1/2 dl tomusokeria


5 kananmunankeltuaista


1 1/2 dl tomusokeria


1 1/2 dl vehnäjauhoja


1 dl perunajauhoja


1 tl vaniljasokeria


2 tl leivinjauhetta


 


1. Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka halkaisijaltaan 24 cm (minulla oli pienempi vuoka ja kakusta tuli korkeampi).


2. Erottele munan valkuaiset keltuaisista. Paloittele suklaa ja voi astiaan ja sulata ne joko mikrossa tai  vesihauteessa. Mittaa kuivat aineet kulhoon.


3. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi.


4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa-voiseos. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Lopuksi lisää valkuaisvaahto varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista kypsäksi 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunnin. Anna jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.


Täyte 1: Suklaa-rahkatäyte



  • 3 dl kuohukermaa

  • 350 g suklaata (laitoin tummaa)

  • 250 g rahkaa



  • Kaada kerma kattilaan ja kiehauta koko ajan hämmentäen. Anna jäähtyä hieman, lisää suklaa ja sekoita kunnes se sulaa. Anna jäähtyä koko ajan hämmentäen. Sekoita joukkoon rahka. Kaada kakkupohjalle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään.


Täyte 2: Pätkismousse



  • 1 prk flora vispiä

  • 1 prk vaniljatuorejuustoa

  • n.150 g pätkiksiä



  • Sulata pätkikset mikrossa ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää vaahdotettu vispi.


Pursotukset: flora vispi + vaniljakreemijauhe


Päällinen: sokerimassaa


Logo: pastavärejä, tomuvärejä


 Onnea 7v Bakugansankari Aarni!!!

Suklaamuffinssit sitruunasydämellä



Ystäväni tuli myös vihdoin ihmisen ikään (eli täytti 30 ) ja lahjoin häntä näillä muffinsseilla. Ohjeen löysin täältä. Lisäsin jokaisen muffinssin sisään lusikallisen lemon curdia ennen paistoa ja pursotin valmiiden muffinssien päälle sly-paketista saamaani suklaamoussea. Nam!

Kevyet Suklaamuffinit 12kpl

3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

25g sulatettua margariinia

1 muna

1 1/2 dl vahvaa kylmää kahvia



Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää kahvi. Lisää muna-kahviseos ja sulatettu margariini kuiviin aineisii ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa n. 12min.



Onnea Elina!

torstai 18. helmikuuta 2010

Winx-kakku: Bloom


Siskoni esikoinen syntyi kaksi viikkoa minun esikoiseni jälkeen, joten pääsin tammikuussa toisenkin kerran 7-vuotiskakun tekoon. Siskontyttö toivoi kakkuunsa Bloomia Winxeistä ja vaaleansinistä väritystä. Kirjakakkua olin halunnut jo pitkään kokeilla ja tähän se sopi erinomaisesti, koska synttärisankari on pienestä saakka ollut kova tekemään itse kirjoja.

Kakku on koottu kolmesta kääretorttulevystä, kostutukseen käytin sitruunalimsaa.

Täyte 1: Mansikkamousse (ohje kopioitu suoraan Pullahiireltä)


  • 6 dl vispikermaa

  • 1 litra (n. 500 g) mansikoita

  • 4 liivatelehteä

  • tilkka vettä

  • noin 1 1/2 dl tomusokeria

  • noin 2 rkl vaniljasokeria


  • Laita liivatteet likoon ja soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää vatkattu kerma mansikkaseokseen ja sekoita tasaiseksi mousseksi.

Täyte 2: Sitruunainen hedelmämousse (muokattu mansikkamoussesta)


  • 6 dl flora vispiä

  • n.3 rkl lemon curdia

  • 200 g semperin mangoa ja banaania -sosetta

  • 200 g semperin persikkaa ja päärynää -sosetta

  • 4 liivatelehteä

  • tilkka vettä

  • 3/4 dl tomusokeria

  • vaniljasokeria (maun mukaan)

 Kakun pinta on peitetty flora vispillä, jolla tein myös pursotukset. Kirjan "sivut" ovat sokerimassaa, niin kuin kaikki muutkin koristeet. Tekstin kirjoitin sinisellä kristallipulverilla, Bloomiin käytin tomuvärejä, kristallipulvereita, elintarviketusseja ja pastavärejä. Lisäksi sinistä ja oranssia kimallehilettä.

Bloom lähemmin...




 Ja "lilja"




Onnea vielä ihana kummityttö R!!!

maanantai 15. helmikuuta 2010

Vadelmaiset minimuffinssit




Tällaisia pikkuherkkuja Marian vei päiväkotiin syntymäpäivänään. Ihan perusmuffareita, joissa vadelmahillosydän, nam! Paistoin muffinssit minimuffinssipellillä ja vihdoin raaskin käyttää nuo ihanat vuoat.

Lasten kaverisynttärit 2010


 Järjestin lapsilleni tänä vuonna yhteiset kaverisynttärit. Meille oli siis kutsuttu yhteensä 18 lasta... Mitään erityistä en alkanut heille leipomaan, kun kokemuksesta tiedän, etteivät paljon malta pysähtyä syömään.

Jokaisen tytön lautasella oli Hello Kitty -pikkuleipä



 Poikien lautasilla taas pääkallot



 Tarjolla oli lisäksi mokkapaloja, marmeladeja, sipsejä, mehua ja limsaa sekä Yoda ja Hello Kitty -kakkujen jämiä. Tyttöjen pöydässä sydänkoristeita mokkapaloissa...



 ...poikien pöydässä tähtikoristeita.



Mokkapaloja Ilias vei myös eskariluokalleen syntymäpäivänään.

Oli todella hauskat juhlat, mutta onneksi on taas vuosi aikaa toipua ennen seuraavia!

perjantai 5. helmikuuta 2010

Marianin Hello Kitty -kakku





Marian halusi synttäreilleen Hello Kitty -kakun. Väreiksi hän toivoi keltaista ja pinkkiä, ja valitsi myös itse juuri tuon kuvan. Minä sain ajatuksen tehdä kakun kukkavuoassa ja koristella kukilla. Päädyin hyydykekakkuun, ettei synttäreillä olisi kahta täytekakkua.



Hello Kitty hyydykekakku:


  • kääretorttupohja

  • 3 prk flora vanillaa

  • 2 prk vaniljatuorejuustoa

  • 150 g tummaa suklaata

  • 150 g maitosuklaata

  • 1 prk mansikkasosetta (marja puree pakastealtaasta)

  • 4 liivatetta per kerros =12kpl


  • Jaoin yhdistetyn vispivaahdon ja tuorejuuston kolmeen osaan. Yhteen osaan lisäsin sulatetun tumman suklaan, toiseen maitosuklaan ja kolmanteen mansikkasoseen. Jokaiseen osaan tuli myös neljä liivatetta.


  • pursotukset keltaiseksi värjättyä flora vispiä

  • Kitty ja kukat sokerimassaa

ONNITTELUT RAKAS MARIAN 6v!!!

Iliaksen Yoda-kakku




 Ilias toivoi Star wars aiheista kakkua synttäreille ja minä ehdotin Yodaa, joten siihen sitten päädyttiin. Idean toteutukseen sain täältä. Nenään tupsahti hiukan liikaa pastaväriä...(mitä lie avaruuslimaa valuu), mutta yllättävän hyvin tämä muuten onnistui. Ryppyjen korostusväri ja silmien väri ei erotu kuvissa niin hyvin kuin luonnossa.


Näistä kakku syntyi:


  • 6 munan kakkupohja

  • kostutus sitruunalimsaa

  • täyte 1: mangosose ja diplomaattikreemi

  • täyte 2: vadelma-vaniljahillo ja diplomaattikreemi

  • päällä marsipaani

  • Yoda sokerimassaa

  • lisäksi tähtiströsseliä

ONNEA ISO POIKANI ILIAS 7v!!!

tiistai 2. helmikuuta 2010

Kalkkunavoikkari




Toinen synttäreiden voikkareista.

Kalkkunavoileipäkakku


  • 24 siivua grahampaahtoleipää

  • maitoa kostutukseen

Täyte 1:


  • kalkkunasuikaleita (kevyet pizzasuikaleet)

  • ruohosipulituorejuustoa

  • majoneesia

Täyte 2:


  • kalkkunasuikaleita

  • maustamatonta tuorejuustoa

  • Hesburgerin hedelmäistä salaattikastiketta

  • kurkkusalaattia

Kuorrutus:


  • maustamatonta tuorejuustoa

  • Hesburgerin hedelmäistä salaattikastiketta

Koristelu:


  • hunajabroilerileikkelettä

  • kurkkua

  • luumutomaatteja

  • kirsikkatomaatteja

  • viinirypäleitä

Täytteiden aineksia lisäilin oman makuni mukaan sen kummempia mittaamatta, mutta olin lopputulokseen tyytyväinen. Tämä maistui hyvältä!

Tex mex -voikkari




Tässä ensimmäinen synttäreiden voileipäkakuista. Koska kaikki kakut (4 kpl!) olivat vielä koristelematta vieraiden saapuessa, voikkareiden koristeluun osallistuivat muiden muassa äitini ja siskoni, kun minä keskityin makeisiin kakkuihin...

Tex mex voileipäkakku (kasvis)


  • 12 palaa grahampaahtoleipää

  • maitoa kostutukseen

Täyte 1:


  • ananas-salsakastiketta

  • juustodippiä

Täyte 2:


  • quacamolea

  • smetanaa

Kuorrutus:


  • maustamatonta tuorejuustoa

  • quacamolea

Koristeet:


  • maissilastuja

  • kirsikkatomaatteja

  • kurkkua

  • cheddarjuustoa

Tämä teki hyvin kauppansa, jotkut pitivät todella paljon. Itse en ole mikään kovin tulisen ruuan ystävä, mutta ihan hyvää tämä minustakin oli. Tulisuuttahan voi itse säädellä ja esim. kanasuikaleiden lisääminen täytteen joukkoon voisi hieman tasoittaa tulisuutta.

Pienet Bebe-leivokset




Ihania pieniä suupaloja! Tein nämä minimuffinssipellillä.

Ohje: (suoraan Elliltä täältä)

Pohjat:



100g voita tai margariinia

2 rkl sokeria

1 keltuainen

2 dl jauhoja



Täyte:



1 dl maitoa

1 keltuainen

1 rkl perunajauhoja

2 rkl sokeria

2 tl vanilijasokeria



100g voita tai margariinia



(hilloa)



Kuorrutus:



2 dl tomusokeria

n. 1 valkuainen

karamelliväriä

nonparellejä



Vatkaa voi ja sokeri. Lisää keltuainen ja lopuksi jauhot. Pyöritä taikinasta tanko, joka jaetaa veitsellä 12 osaan. Pyöritä palloiksi ja painele foliovuokiin. Paperivuuat ovat liian pehmeitä. Paista pohjia n. 15 minuuttia 175 asteessa kunnes saavat hiukan väriä.



Valmista täyte kiehauttamalla kaikki täytteen ainekset kattilassa, paitsi voi ja vanilijasokeri. Muista sekoittaa koko ajan! Jäähdytä kiisseli ja lisää jäähtyneeseen vanilijasokeri. Vaahdota voi sähkövatkaimella ja lisää siihen varovasti jäähtynyt vanilijakiisseli.



Täytä jäähtyneet pohjat vanilijatäytteellä. Pohjalle voit halutessasi laittaa pienen lusikallisen mansikkahilloa.



Valmista kuorrutus. Lisää valkuaista vähän kerrallaan. Kuorrutus saa olla melko paksua. Muuten se valuu pois päältä. Valuta kuorrutusta leivoksen päälle varovasti ja lusikan pohjalla levittäen. Koristele nonparelleillä.

Lasten synttärit 2010


Lasten synttäreitä juhlittiin tammikuun toisena viikonloppuna. Syntymäpäivät kun ovat viiden päivän välein, niin on helpointa aina lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eli järjestän yhteiset juhlat. Tänä vuonna tarjoilupöydästä löytyi:


Tällä kertaa unohdin näköjään ottaa koko pöydästä kuvan , mutta yksittäisiä kuvia leivonnaisista tulossa...